Kis Ákos: „a civil életre is nevelünk”

2020. júl. 27.

Az újonnan induló Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia (BFKA) balatonfüredi szakmai igazgatóját, a korábban tíz éven át Veszprémben, majd hét esztendőn keresztül spanyol élcsapatokban szereplő, végül játékoskarrierjét Balatonfüreden befejező, egykori magyar válogatott játékost, Kis Ákost kérdeztük az akadémia céljairól, filozófiájáról, személyes benyomásairól.


A BFKA létrejöttével egyidejűleg számos kézilabda akadémia kezdi meg működését, vagy már működik szerte az országban. Mi az, amiben a BFKA erősebb lehet versenytársainál?
A BFKA nemzetközi szinten is példás infrastruktúrával várja a legtehetségesebb kézilabdázókat, emellett folyamatosan biztosított az utánpótlás, köszönhetően annak, hogy remek kapcsolatot építettünk ki általános- és középiskolákkal egyaránt, de amiben a legerősebbek vagyunk az az, hogy egy komplett stratégiát kínálunk a fiataloknak 14 éves kortól a felnőtté válásig.
 
Hogyan jellemeznéd ezt a stratégiát pontosan?
Olyan képzést nyújtunk játékosaink számára, hogy az érettségi után választási lehetőségük legyen: az élsportot vagy a tanulmányokat helyezik előtérbe. Azon dolgozunk, hogy minél több nb1-es, illetve válogatott szintű játékos kerüljön ki az akadémiákról, de az iskolai eredményekre is nagy hangsúlyt fektetünk, ami mindig is jellemezte a balatonfüredi utánpótlás-nevelést.

Ha tehát valakiből nem lesz profi sportoló, nem fogja úgy érezni, hogy eltékozolt idő volt az akadémián töltött 4-5 év?
Természetesen Balatonfüreden arra törekszünk, hogy évről évre beépítsük felnőttcsapatunkba a legtehetségesebbeket, viszont tudomásul kell venni, hogy nem mindenkiből lesz profi játékos. A sportban bármi közbejöhet: egy sérülés vagy pusztán a vetélytársak miatt dönthet valaki úgy, hogy a civil életet választja. Az itteni képzésnek az lenne a lényege, hogy nyelvvizsgával, érettségivel rendelkező fiatalokat neveljünk, esélyt kínálva a főiskolai vagy egyetemi tanulmányok folytatására. Amellett, hogy profi sportolókat képezünk, azon dolgozunk, hogy senkinek ne kerüljön zsákutcába az élete, és ne verje majd a fejét a falba, mondván „az elmúlt éveket elpazaroltam, jaj, most mi lesz velem”.

Milyen pozíciót foglalhat el a BFKA a hazai kézilabdában?
Ami fontosabb a helyezéseknél, az az egyének fejlődése. Minél többen érjék el azt a szintet az akadémiai évek alatt, hogy nb1-es csapatnál bemutatkozhassanak. Ha elérjük, hogy olyan fiatalokat neveltünk ki, akiknek erre lehetőségük van, akkor már jól dolgoztunk. Az a filozófiánk, hogy a gyerekeknek év közben is minden szempontból érniük, javulniuk kell. Ha ez 4-5 éven át így megy, akkor lesznek alkalmas játékosok az első osztályú szereplésre. A válogatott az egy plusz ajándék.

Milyen érzések keringenek benned szakmai igazgatói kinevezésed kapcsán? 
Régóta dolgozom a füredi kézilabdáért, eleinte mint rutinosabb játékos, később mint korosztályos edző segítettem a helyi fiatalokat. Örültem a felkérésnek, hiszen egy újabb szintet léptem, megtisztelő, hogy elismerik a munkámat. Új kihívásokkal nézek szembe, de ha megijednék a feladattól, akkor el sem vállaltam volna.

Milyen szerepléssel lennél elégedett az első évben?
Ahogy említettem nem helyezésekben gondolkodom. Ha az élmezőnyben lesznek csapataink, legyen az akár első, akár ötödik hely, már elégedett leszek, de a játékosok fejlődését tartom a legfontosabbnak.