[Veszprém] Interjú Marija Lojanicával, a BFKA Veszprém U22 csapatának erőnléti edzőjével

2020. okt. 14.

"Együtt, egy csapatban játszunk, közösen érjük el a sikereket, amiből mindenki kiveszi a részét."

A BFKA Veszprém U22-es csapának erőnléti edzőjével, Marija Lojanicával beszélgettünk
 
A 2020/21-es szezonban Te vagy a BFKA Veszprém U22-es csapatának erőnléti edzője. Mesélj erről egy kicsit, hogyan is kerültél az Akadémiára.
 
Momir Ilic, a BFKA Veszprém U22-es csapatának vezetőedzője kért fel az előző szezon után, hogy segítsem a csapat munkáját. Örömmel vállaltam a feladatot, mert úgy gondolom, ezek a fiatalok motiváltak és maximalisták, pont, mint én. Sajnos a COVID 19 okozta helyzet teljesen átírta a szezon forgatókönyvét, de aki a profi sportban edződik nap mint nap, annak tudnia kell alkalmazkodni a speciális helyzetekhez is. Nem tudom, mit hoz még a szezon, jelenleg nem tudunk edzeni, de remélem hamarosan minden visszaáll a normális kerékvágásba.
 
Mennyivel másabb a felnőtt csapat mellett az utánpótlásban szereplő fiatalokkal dolgozni?
 
Tisztázni kell az elvárásokat, célokat akár csapat akár egyéni szinten. Minden játékos más, ezért nagyon fontos volt, hogy az elején megbeszéljük ezeket a dolgokat. Együtt, egy csapatban játszunk, közösen érjük el a sikereket, amiből mindenki kiveszi a részét.
Természetesen volt, akivel már dolgoztam korábban, a fiataloknál mindenképpen az alapokat kell megtanítani, legyen szó bemelegítésről vagy akár egy mérkőzés utáni nyújtásról. Ezeket a rutinokat bele kell építeniük a játékosoknak a mindennapi életükbe.
 
Sosem kérek többet, mint amennyit én teszek a játékosért. A kölcsönös tisztelet az alapja a közös munkának és azt gondolom, egészen a nem várt eseményekig jól haladtunk.
 
Hogyan zajlik egy erőnléti edzés a BFKA Veszprém U22-nél?
 
Normális esetben hetente 3 kondiedzésünk van, illetve vannak még egyéni képzések is.
Egyénileg dolgoznak már a fiúk, hiszen tudják, kinek milyen feladatokat kell napi szinten elvégezni. Fontos, hogy önállóan végezzék a feladatokat, ám amikor úgy látom, hogy nem szabályos a mozdulat, akkor természetesen segítek, elmondom mit és hogyan kell csinálni. A szezon elején felméréseket végeztünk, minden játékosról kaptunk egy képet, milyen állapotban van, ezek alapján állítom össze az adott programot.
 
Fontos megemlíteni, hogy az Akadémia szakmai stábjával szoros kapcsolatban vagyunk, legyen szó a dietetikusról vagy gyógytornászról és természetesen Momoval is napi szinten beszélünk.
 
Nagyon remélem, hogy hamarosan folytathatjuk a közösen megkezdett munkát, de a legfontosabb most az, hogy mindenki egészséges legyen!
 
Sok sikert nálunk, Marija!