[Veszprém] Mélyinterjú Gulyás Péterrel, a BFKA Veszprém szakmai igazgatójával

2020. júl. 30.

Kérdések és válaszok az új helyzetről, múltról,jelenről és jövőről


2020.július 1-től immáron már a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadámia veszprémi képzési központjának Szakmai Igazgatója lettél. Mesélj erről nekünk egy kicsit.

Gulyás Péter: Fontos mérföldkő ez a hazai kézilabda utánpótlásban. Egy akadémia, két képzési helyszín. Fontos leszögeznem, Veszprémben és Balatonfüreden is önállóan folyik a szakmai munka, ám ezentúl közös érdekünk, hogy minél több fiatal tehetség válassza a képzési központjaink egyikét. Szilárd alapokat kell adnunk az új akadémiának, de úgy gondolom, ez a hosszú távú együttműködés a magyar kézilabdázás érdekét szolgálja majd.
 
A Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia U16-tól az U22-es korosztályig tartó képzést foglalja magába. A kisebb korosztályokkal mi lesz?
 
Gulyás Péter: A kisebb korosztályok a klubok kötelékében maradnak, Tehát például az U15-ös korosztályunk Telekom Veszprém U15 néven fog indulni a honi bajnokságban.
 
Új név, új logó, új játékosok és új szakmai stáb? Hogyan vágtok neki a 2020/21-es szezonnak?

Gulyás Péter: A név és a logó valóban új, kicsit még furcsa, szokni kell, ám az alapelveinkhez hűek maradunk. Játékosokat kell nevelnünk a pályán és azon kívül is, hogy később a korosztályos és felnőtt válogatottban tudják mindazt a tudást visszaadni, amit nálunk tanultak.
 
Mint minden szezonban, idén is történtek változások a játékoskeretekben, de ez így van jól. Szuharev Lev kölcsönben szerepel majd Egerben, Melnyicsuk Viktor a BL induló Motor Zaporozhye csapatában fejlődhet tovább, Hornyák Bence Tatabányára, míg Nagy Benedek pedig a Gyöngyöshöz került. Azt gondolom, hogy jó úton járunk, ezek a játékosok erős csapatokban, hazai és nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek, nagyot léphetnek előre.
 
A szakmai stábban történtek változások, U22-es csapatunk vezetőedzője Momir Ilic lesz, mellette Velky Péter lesz az, aki segíti a napi munkát. Ő a nagy rivális MOL Pick Szeged csapatától érkezik, és az Ifjúsági csapatunk vezetőedzőjeként is fog dolgozni. Serdülő korosztályban Rapatyi Tamás és én fogok dolgozni a fiatalokkal. U16-os korosztályban Iváncsik Tamás kezében lesz az irányítás, immáron ő is a stábunkat erősíti.
 
Ami az Akadémián kívüli korosztályokat illeti, U15-ös korosztályban Ivo Diaz és Iváncsik Gergő kettős dolgozik majd. U14-es fiataljainkkal Velkyné Bisján Éva, U13-U12-ben Velky Mihály, U11-es korosztályban Károlyfi Viktor, U10-U9-ben pedig Makkai Balázs tanítja a fiataloknak a kézilabdázás alapjait, a veszprémi Báthory István Általános iskolában.
 
U22-es csapatunkat a felnőtt csapat erőnléti edzője, Marija Lojanica vette kézbe, mellette Bakai Levente felel a többi korosztály megfelelő erőnléti állapotáért.  Ők csapatban dolgoznak, ugyanis Levente mellett a VEDAC válogatott sprintere, Szigeti Csongor, valamint Kőrösi Péter, humán kineziológus alkotja az erőnléti oldalt. Mellettük még Bundschuh Mónika gyógytornász dolgozik. 
Az már most látszik, remek csapatot alkotnak így együtt.
 
Kapusedzőink Morten Larsen és Szász Zsolt Gergő, az első héten már kemény edzéseket vezényeltek a fiataloknak.
A képzés mellett a helyes táplálkozás is fontos, Porkoláb Eszter személyében egy kiváló szakembert sikerült az Akadémiára csábítani. Eszter nem csak az utánpótlás, hanem a felnőtt csapat sportdietetikusa is.
A kemény edzések a masszőrök nélkül nem lenne teljes, Kapás Gergő, Kondrik Gábor és Fekete Mónika felel a játékosokért.
Csapatorvosunk továbbra is Dr.Szenkovits Péter lesz.
 
Visszatér a veszprémi kézilabdázás kötelékébe Remport Csaba, aki videóelemzőként fogja segíteni csapataink munkáját.
Fontos, hogy fiataljaink ne csak testben, fejben is tudjanak fejlődni, ezért Molnár Dorotttya sportpszichológus felel majd.
A háttérmunka naponta előtérbe kerül, az irodai csapatot Schöffer Alíz,Kovács Tünde, Németh Csilla, Sörös Csaba, EL-Zein Márk, Wolf Attila és Ary György alkotja. Legyen szó dokumentációkról, elszámolásokról, kreatív és design feladatokról vagy éppen logisztikáról.
 
Mellettem Kolep Miklós a veszprémi képzési központ sportigazgatója, valamint Hamar Zoltán játékosmegfigyelőként dolgozik a BFKA-n.
 
Így alkotunk egy nagy csapatot, akik napi munkájukkal segítik a fiatalok fejlődését nap mint nap.
 
Hajrá BFKA, hajrá magyar kézilabda!