STÁBLISTA – Interjú Kőrösi Péter humánkineziológussal

2021. máj. 03.

ELEMZÉS, PREVENCIÓ, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS UTÁNKÖVETÉS


Avagy, hogy küzd a humánkineziológia a kézilabda sikereiért
 
A mozgáskészség fejlesztés, prevenció, sérülés utáni regeneráció, mind-mind olyan területe a kézilabdázók képzésének, mely elsősorban az egyén szintjén zajlik, mégis ez a csapatmunka fejlődésének az alfája és omegája is.

A Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémián nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésekre, melyhez az alapot a legújabb technológiák segítségével kinyert adatok adják. Akár edzés alapú a munkavégzés, akár meccs terhelésről legyen szó, minden aktivitás alatt folyamatosan monitorozzuk a sportolók legfontosabb mutatóit.
A többfajta rendszer alapján kinyert adatok, a szakértő szemeknek igazi kincseket rejtenek. Megmutatják például, hogy a sportoló milyen izomcsoportokat, koordinációs készségeket kell, hogy fejlesszen, vagy akár mely programokat, feladatsorokat kell elvégeznie a kitűzött céljai eléréséért.
 
 
Akadémiánkon Kőrösi Péter humánkineziológus minden eszközét latba vetve dolgozik - lassan egy éve, Morten Larsen vezető erőnléti edző koordinálásával-, a kézilabdázó akadémisták készségfejlesztésén, prevencióján vagy regenerációján.
 
Miért választottad hivatásnak a humánkineziológiát?

Azt hiszem 13 voltam, amikor elkezdtem focizni. Sajnos 18 éves koromig többször volt térdműtétem, mint azt egy hasonló korú fiatal szívesen átélne. A folyamatos rehabilitáció, erősítő programok aztán mégiscsak valahogy a hasznomra váltak. Eldöntöttem, olyan szakmát akarok tanulni, ami szervesen kapcsolódik ehhez a témakörhöz. Jelentkeztem a TF-re. (Persze a foci is maradt. Most már futsal.)
 
Milyen szakmai múlttal rendelkezel? Miket csináltál korábban?

A humánkineziológia a sporttudomány egyik égköve véleményem szerint. Anatómia, élettan, edzés elmélet, biomechanika tárgyakat tanultam a TF-en. Különösen a biomechanikát, a mozgáselemzést szerettem. Előbbit fél évig a barcelonai egyetemen is hallgattam. Aztán később, minél több manuális technikával meg akartam ismerkedni, például, a képesítésem megszerzése után gyógymasszőrként egy évig Izlandon is dolgoztam. 

Hazatérve a budapesti Fájdalom klinikán helyezkedtem el, ami egy mozgásszervi magánklinika. A biomechanikai laborban dolgoztam. Felméréseket végeztünk vízilabdázókon, kézilabdázókon, öttusázókon, röplabdázókon, labdarúgókon, szoros együttműködésben például a Vasas és a Puskás Akadémia csapataival, sportolóival. Járás-futás elemzésekre, izokinetikus dinamométeren izompár szimmetriák vizsgálatára szakosodtunk, preventív felméréseket, rizikó faktor vizsgálatokat végeztünk és a rehabilitációs folyamatokban is aktívan részt vettünk.
 

 
Mesélnél kicsit az akadémiai munkádról?

2020 júliusa óta foglalkozom az Akadémia és a Telekom Veszprém utánpótláscsapataival. Kellett egy kis idő, míg a kézilabda specifikus tapasztalatokra épülő munkára ráálltunk, de úgy érzem, most már igazán hatékonyan tudjuk a fejlesztéseket végezni. Fő feladatom, hogy a mérésékkel és az azokból kinyert adatokkal segítsem az atlétika edző, erőnléti edző, gyógytornász munkáját. Azoknak az adatoknak van értelme, amit a mindennapi munkába vissza tudunk csatolni és segítségünkre van a döntéshozatalban.

Két rendszert is használunk az elemző munka során a POLAR-t és a KINEXON-t. Mindkettőt más-más feladatokra specializálva. A mérések és adatok nagyon fontosak edzőnek és a játékosnak egyaránt, igazi, hasznos visszacsatolásokat adnak a gyerekek fizikai állapotáról. A pályatesztek során kisebb korban a lokomotív adatokat mérjük, mint a sprint, a kitámasztás, felugrás, stb. Később már, nagyobb korosztályokban az alsó- és felső végtagi robbanékonyságot, erőt is mérjük, erőplató és PUSH BAND segítségével.
 

A csapat Morten Larson vezető erőnléti edző irányításával minden hónapban workshopot tart, ahol megbeszéljük a különböző területek adatait, paramétereit, miben tudunk fejlődni és ami még fontosabb, miben tudunk szorosabban együttműködni. Fontos, hogy összehangoljuk a tevékenységeket, hogy egyrészt a fejlesztési célok érvényesülhessenek a munkában, másrészt, hogy a terhelés egyenletes eloszlásában is segítsük egymás törekvéseit.

Hogy néz ki egy szezonod? Hogyan építed fel a teendőket júliustól júniusig?

A szezont alapozással kezdjük, majd 4 hetente felmérőkkel folytatjuk. Az idei évben nehezen tudtunk igazi, éves teljesítményhez igazított mintát venni a játékosok állapotáról, fejlődéséről. Viszont a KINEXON rendszerünkben a meccsszituációk eredményei nagyon jól kirajzolják az akadémisták teljesítményét. (Sajnos az utánpótlás nagy része az idén kevés éles meccsen vehetett részt.)
 

A fókusz az egyéni képzésen van, de szezon közben sokszor megjön az étvágy, túlsúlyba kerülnek az eredményességi igények. Ami persze teljesen természetes és a mentális felkészítés szempontjából hasznos is, de én alapvetően az egyéni fejlesztést, főleg a labda nélküli mozgásokat tartom preferenciában.

Mi a saját motivációd?

Saját motivációm az, hogy a játékosok motoros képességeit fejlesszük lépésről lépésre, persze az eredmények igazán majd évek múlva jönnek, de már egy szezon távlatában is látszanak. A humánkineziológiának megvan az az előnye, hogy az eredményességet objektív számokkal, adatokkal vizsgáljuk és pont ezért könnyen mérhető a teljesítmény, a fejlődés is.

Mit csinál Kőrösi Péter, amikor nem az akadémián dolgozik? Mi a hobbid?

Mindenem a sport, azon belül is a labdás sport. Igazolt futsal játékosa vagyok a Tihany FC-nek, ami a futsal NB2-ben pallérozódik. Nyaranta amatőr strandröplabda bajnokságokon indulok. De tényleg minden sport jöhet. Télen sí, nyáron vizisportok, kajak, kenu. Szabadidőmben szívesen kirándulok, túrázok is. Szeretem, ha aktívan tölthetem a napjaimat, energikus alkat vagyok, mondhatni a mozgás éltet.