Balatonfüred | 2023. márc. 14.

Szmetán Máté: „Mindig a legjobbamat szeretném nyújtani!”

Villámkarriert futott be Szmetán Máté, aki egyik héten még az NB I/B-ben, a következőn pedig már az Európa Ligában szédítette a védőket. TALKademy sorozatunk legújabb részében kiváló irányítónkkal beszélgettünk.
Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia: Hogyan kerültél Balatonfüredre?
Szmetán Máté: Veszprémből érkeztem három éve az Éles Kézisulitól. Kis Ákos sportigazgató keresett meg Balatonfüredről, aki egy olyan akadémiai rendszert vázolt fel, amit nagyon szimpatikusnak találtam. Ekkor döntöttem úgy, hogy itt folytatom tovább a pályafutásom.
 
BFKA: Te már az NB I/B-s csapathoz csatlakoztál. Ezalatt a rövid idő alatt mennyit tapasztaltál az akadémiai rendszerből?

Sz. M: Bejárós voltam, Nemesvámoson lakom, és mikor idekerültem, akkor még Veszprémbe jártam végzős gimnázistaként. Az utolsó évben már nem akartam iskolát váltani, úgyhogy a bentlakásos részt csak az étkezésnél tapasztaltam, de egy modern, profi közeget láttam, amennyit ott voltam. 
 

BFKA: Előző állomáshelyeidhez képest miben tért el az, amit a BFKA-nál észleltél?
Sz. M: Egyértelműen a szakmai felszereltség és felkészültség. Az eszközök, gépek, a stáb, minden azt a célt szolgálja, hogy a játékosokat segítsék. Ilyet itt láttam először, ez mindenképpen meglepett. Profi közeg fogadott.
 
BFKA: Ki tudnál emelni egy olyan pillanatot az itt eltöltött időszakból, amire különösen szívesen emlékszel vissza?
Sz. M: Talán azt a mérkőzést mondanám, amikor a PLER ellen játszottunk hazai pályán az első évemben, és győzni tudtunk. Nekem is sikerült egy jó meccset játszanom, ez azóta is megmaradt bennem, főleg azért, mert ez volt az első olyan áttörés, amikor otthon éreztem magam egy új csapatban.
 
BFKA: Kit emelnél ki a szakemberek közül, akitől a legtöbbet kaptad az akadémián?

Sz. M: Nem szeretnék egy embert kiemelni. Hál’ Istennek minden edzőmtől tudtam valamit tanulni, legyen az kézilabda -, vagy erőnléti edző, mindenkitől ragadt rám valami, ami segít a pályafutásomban.
 
BFKA: És a játékostársak közül van olyan, akivel kifejezetten szoros kapcsolat alakult ki?

Sz. M: Igen, főleg, amikor felkerültem a felnőtt csapathoz, az ottani fiatal játékosokkal nagyon jó viszony alakult ki. Szerencsére elég hamar befogadtak, és a pályán, illetve azon kívül is jól kijövünk egymással, ami nemcsak a kézilabdára és a szakmai részre hat ki, hanem a magánéletemre is, úgyhogy nagyon örülök, hogy egy ilyen családias közegbe kerültem.
 
 
BFKA: Ha már szóba került az NB I-es csapat, hogy ment az átállás az utánpótlás és az NB I/B-s bajnokságok után a legmagasabb osztályba?
Sz. M: Nehezen. Amíg korábban úgy éreztem, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra haladok, addig az NB I/B-ből az NB I-be ennek minimum az ötszörösét kellett megtenni. Nem is volt könnyű feladat ezt megugrani, hónapok alatt sikerült véghezvinni. Köszönettel tartozom a társaimnak és a stábnak, akik rendkívül segítőkésznek bizonyultak, ami segítette a beilleszkedésem. Ugyanakkor a játékot megszokni az egy hosszabb folyamat.
 
BFKA: Az NB I-et egy újabb lépcsőfok követte. Milyen érzés volt pályára lépni az Európa Ligában?

Sz. M: Ez egy elképesztő érzés. Az NB I-ben a Szeged és a Veszprém ellen megmérkőzni is hatalmas élmény, de az egészen más, amikor hetente kell ilyen szintű európai csapatokkal felvenni a versenyt, mind tempóban, mind taktikailag, mind fizikálisan. Egy nagyon jó tapasztalat volt, elejétől a végéig élveztem.
 

BFKA: Adódik a kérdés, hogyha az ilyen hőfokú meccsek után az NB I/B-ben kell teljesítened, akkor ott milyen motiváltsággal tudsz kézilabdázni?
Sz. M: Ez is egy kihívás. Egy alkalommal Horvátországban játszottunk, ahol olyan iramot diktált a hazai csapat, hogy csak kapkodtam a fejemet. Ezután elmentünk egy NB I/B-s csapathoz, akik természetesen ehhez képest lassított felvételben játszottak. Ráadásul egészen más szerep is hárul rám a két csapatnál. Úgyhogy nehéz az átállás, azonban ezzel is meg kell birkózni.
 
BFKA: Mi a következő cél, amit kitűztél magad elé?

Sz. M: Mindenképpen az, hogy egy kiegyensúlyozott játékot tudjak hozni, és ne a hullámvölgyek jellemezzenek. Mindig a legjobbamat szeretném nyújtani, hogy minél hasznosabb tagja legyek a csapatnak.
 
BFKA: Mindened a kézilabda körül forog vagy mással is foglalkozol mellette?
Sz. M: „Szabadidőmben” a veszprémi Pannon Egyetemre járok, ahol nemzetközi gazdálkodást tanulok. Ez szintén egy hatalmas próbatétel számomra. Különösen az elmúlt ősszel akadtak kihívások, amikor az Európa-liga meccsek miatt hétközben is kevesebbet tudtam járni az órákra. Szerencsére mind az egyetem, mind a klub részéről érzem a támogatást. Füreden jelezték felém, hogy támogatnak a továbbtanulásban, az egyetemnek pedig van egy olyan programja, amely segíti a tanulókat az élsportolásban. Ez is egy kemény feladat, de mindkét részről segítséget és megértést kapok, ami egyértelműen enyhíti a nehézségeket.
 
BFKA: Hol lesz Szmetán Máté öt év múlva?
Sz. M: Először is szeretnék lediplomázni. Külföldön is kipróbálnám magam, úgyhogy talán azt tudnám célként megfogalmazni, hogy öt év múlva egy külföldi csapatban játszhassak.
 
 
BFKA: A pályafutásod után a kézilabda csarnokokban, vagy mint közgazdász fogunk veled találkozni?
Sz. M: Leginkább az lenne a célom, hogy a kettőt ötvözzem. A sporttól nem szeretnék elszakadni, mert nem csak a kézilabda, hanem a sport is nagy szenvedélyem, úgyhogy szeretnék ennek a közelében maradni valamilyen módon, akár közgazdász szerepben.
 
BFKA: Sok sikert kívánunk a pályafutásodhoz!

Sz. M: Köszönöm szépen!
 
 
FACEBOOK BEJEGYZÉSEINK
INSTAGRAM BEJEGYZÉSEINK

PARTNEREINK