Balatonfüred | 2022. nov. 21.

TALKademy - Kis Ákos: „Aki egy pillanatra is leáll, az elvérzik.”

Kis Ákossal, a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia balatonfüredi szakmai igazgatójával, a BFKA Balatonfüred U22-es csapatának vezetőedzőjével és egyben az ifjúsági válogatott másodedzőjével beszélgettünk.
Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia: Éppen egy utánpótlás szivacskézilabda-torna után ülünk le beszélgetni itt Balatonfüreden. Mesélj erről a rendezvényről!
Kis Ákos: Nagy öröm, hogy összejött ez az esemény. Nagyot léptünk előre az alsó tagozatos iskolások képzésében. Majdnem ötven gyerek részvételével rendeztünk most versenyt. Két év munkánk van abban, hogy ez létrejött és nemcsak Füreden, hanem Tihanyban és Zánkán is el tudtunk kezdeni szivacskézilabdával foglalkozni. Lehetett látni, hogy nagyon szívesen jöttek a gyerekek, élvezték, hogy az edzők jól foglalkoznak velük. Ez a projekt most kezd beindulni, a jövőre nézve pedig meg kell nézni, hogy a környéken merre tudunk még továbbmenni. Remélhetőleg ezekből a fiatalokból minél több játékos megmarad a füredi kézilabda számára.
 

 
BFKA: Térjünk rá a csapatodra. Milyen változások történtek nálatok a szezon előtt a NB I/B-ben?
K. Á: A tavalyi csapatból kiöregedtek a hármas védők. Terveink között szerepelt, hogy megerősítjük a csapatot balkezes átlövővel és hármas védővel is. Előbbiből sikerült Vári Márkot leigazolni, akiről azt gondolom, hogy van benne potenciál a jövőre nézve.
Irányító, balátlövő poszton érkezett hozzánk Tóth Levente. Ő még 2005-ös, az ifjúsági válogatott egyik irányítója, azt gondolom, vele is erősödött a csapat. 

 
BFKA: Ha jól tudom, menet közben is érkeztek új játékosok.
K. Á: Igen, megegyeztünk a NEKÁ-val, kettős játékengedéllyel igazoltunk olyan játékosokat, akik náluk az NB I-ben még kevesebb szerepet kapnak, de már NB I/B-s játékpercekre van szükségük. Számukra ez egy jó lehetőség, így Bodócs Marcell és Tárnoki Márkó személyében két hármas védő, valamint Kathi Sándor, balkezes átlövő érkezett hozzánk. Ők elsődlegesen a saját csapatuknál edzenek és a mérkőzés előtti napon csatlakoznak hozzánk, hogy a taktikai edzésen már részt vehessenek.
 
BFKA: Hogyan értékeled az eddigi szerepléseteket?
K. Á: Elkezdtük a bajnokságot egy foghíjas csapattal. Érződött, hogy bármelyik ellenféllel 20-25 percig fej-fej mellett mentünk, amíg el nem fogyott az erő. Utána 5-10 perc alatt egy jelentősebb különbség alakult ki, amit már nem tudtunk ledolgozni, épp ezért gondoltam azt, hogy szükség van a stabilitás megerősítésére. Ez a kettős játékengedéllyel érkező játékosokkal sikerült is egy bizonyos ideig, ők viszont nem készülnek egész héten a csapattal, ezért a finom dolgokat, mind védekezésben, mind támadásban nagyon nehéz kialakítani. Ráadásul az idei NB I/B egy jóval erősebb bajnokság lett, mint a tavalyi.
 

 
BFKA: Milyen változtatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a csapat megszilárdítsa a helyét az NB I/B-ben?
K. Á: Úgy vélem, hogyha a fiatalabb játékosaink beleerősödnek ebbe a bajnokságba tavasszal, akkor jóval eredményesebbek tudunk lenni. Nehéz, hiszen elvesztettünk az elmúlt időszakban két-három olyan mérkőzést, amit egy kicsit nagyobb tapasztalattal, rutinnal meg lehetett volna nyerni.
 
Folyamatos küzdelmet vívunk azért, hogy a mérkőzésekre fel tudjunk készülni. Ha mindenki egészséges lesz, akkor van okunk bizakodni. Jelen pillanatban az a cél, hogy a rendelkezésre álló játékosokkal, nagy munkával, felkészülve a következő ellenfelekből, kiharcoljuk a pontot, pontokat.

 
BFKA: Kötelezőnek tartod a bennmaradás kivívását?
K. Á: Mindenféleképpen, ez az elsődleges célunk. A másik, ezzel párhuzamosan a játékosok egyéni fejlődése.
 
BFKA: Nemrégiben Pro-licensz diplomát szereztél. Hogyan tudod kamatoztatni a képzés alatt megszerzett tudást?
K. Á: A sport szeretete, csodálata inspirált a képzés elvégzésére. Sokszor már játékosként is elgondolkoztam akár egy atlétikai sporteseményt, akár csapat vagy egyéni sportokat nézve az emberi teljesítmény működéséről. Lehet látni, hogy mekkora fejlődésen mennek át a különféle sportágak. Ez érződik a kézilabdán is természetesen. Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki eredményesen tudjon dolgozni - pláne az utánpótlásban, ahol át kell adni a tudást a jövő kézilabdázóinak - ahhoz folyamatosan képeznie kell magát az embernek. Örülök, hogy megszereztem ezt a képesítést, de itt még nincs megállás. Az elmúlt évek kutatásai, illetve az ifi válogatottnál szerzett tapasztalatok alapján úgy látom, hogy ebben a rohanó világban, aki leáll egy pillanatra is és nem kutat, nem képezi magát, az leragad, kiesik, hátrányt szenved. Ilyen szempontból van a magyar kézilabdázásnak is egy hátránya, hogy az elmúlt években nem végeztek kellő mértékű kutatómunkát. Örömteli, hogy az akadémiák létrejöttével, nagy hangsúly került a játékosok felmérésére, folyamatos monitorozására és az adatok kielemzésére. Valószínűleg ez az út, amin tartani kell.
 
 
BFKA: Nincs sok szabadidőd a rengeteg munka mellett, de mivel telik az a kevés, amikor éppen nem kézilabda körül forognak a gondolataid?
K. Á: Első a család. Két általános iskolás korú gyermekem van, kisfiam és kislányom, mindketten sportolnak. Nehéz összeegyeztetni az ő mérkőzéseik megtekintését, néha hatalmas logisztikát igényel. A párom ebben abszolút partner, sokat segít, megértő. Sokszor egy hónapra előre kell tervezni a programot, egy egyhetes nyaralást pedig már fél évre előre. Nagy áldozatokkal, de ez mindenki részéről működik.
 
BFKA: Mit sportolnak a gyerekek?
K. Á: Lányom röplabdázik, fiam kézilabdázik, focizik, de minden sportot szeret. Azt gondolom, hogy a tanulás is jól megy nekik és a sportban is ügyeskednek, jó a hozzáállásuk. Próbálunk sokat is beszélni magáról a sportról otthon, hogy ilyen fiatal korban mi a lényeges, mire kellene odafigyelni.
 
BFKA: Elvárás, hogy profi sportolók, élsportolók váljanak belőlük?
K. Á: Ameddig ők szívesen csinálják és örömüket lelik benne, addig teljes mértékben támogatjuk őket. Véleményem szerint a profi sportoló és a sportszerető ember ugyanazon a pályán indul el. Amíg ők érzik a kihívást, mi maximálisan mellettük vagyunk. Azt elvárjuk, hogy tanulják meg kezelni a kudarcot és a sikert is, illetve amit elkezdenek, azt fejezzék is be. Az adott szezont, azt végig kell csinálni. Utána le lehet ülni és megbeszélni a folytatást. Ez eddig jól működik. A legfontosabb az, hogy tanuljanak, mellette pedig élvezzék a sportolást. Ilyen szempontból jó helyen vannak itt Balatonfüreden.
 
FACEBOOK BEJEGYZÉSEINK
INSTAGRAM BEJEGYZÉSEINK

PARTNEREINK