Illés Márton: „A BFKA-nál minden adott, csak dolgozni kell!”

2021. aug. 09.

Új szakember irányítja a munkát a BFKA Balatonfüred serdülő csapatánál a 2021/22-es szezonban. Az újdonsült vezetőedzővel, Illés Mártonnal beszélgettünk.

BFKA: Marci, először is köszöntünk a Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémiánál! Mesélj nekünk a kézilabdához való kötődésedről azok számára, akik még nem ismernek téged.
Illés Márton: Gyerekkorom óta a sportág nagy szerelmese vagyok. A Honvédban nevelkedtem, majd Tatabányán és külföldön, Olaszországban is játszottam. Egy sajnálatos sérülés miatt korán abba kellett hagynom a játékot, de ezt egyáltalán nem bánom, örülök, hogy a sors már ilyen fiatalon az edzői pálya felé terelt.

BFKA: Hogyan kezdődött a karriered ezen része?
I.M.: Még Dunaharasztin kézilabdáztam, amikor először besegítettem a szakmai munkában az ottani ificsapatnál. Lépcsőzetesen haladtam előre, a fiatalok után jött az NBII-es felnőttcsapat, így indultam el ezen az úton.

BFKA: Dunaharasztit egyből a BFKA követte?
I.M.: Addig azért még eltelt némi idő. Megismerkedtem György Lászlóval (A Balatonfüredi KSE jelenlegi vezetőedzője – a szerk.), aki Dunaújvárosba hívott. Három évet töltöttem az ottani utánpótláscsapatoknál, majd kis kitérővel jött a BFKA.

BFKA: Mi volt ez a kis kitérő?
I.M.: Szigetszentmiklóson dolgoztam az elmúlt félévben az NBII-es női csapatnál. Továbbra is segítek nekik, amiben tudok. Nagyon köszönöm nekik, hogy lehetővé tették, hogy Balatonfüreden folytassam a pályám.

BFKA: Hogyan kerültél kapcsolatba a BFKA-val?
I.M.: Több oldalról is. Egyrészt György László révén, akivel – ahogy említettem – korábban egy helyen dolgoztam. Másrészt Kis Ákos is megkeresett, akivel együtt végeztem a szakedzőin.

BFKA: Kiket fogsz edzeni Balatonfüreden?
I.M.: Az első osztályú serdülő csapatot fogom irányítani.
 
BFKA: Milyen eredménnyel lennél elégedett a szezon végén?
I.M.: Hosszútávban gondolkodom, nem helyezésekben. Ha 5-6 gyerek felkerül majd innen a felnőttcsapatba, akkor nagyon boldog leszek.

BFKA: Néhány hete érkeztél csak a csapathoz. Mennyire alakult ki szoros viszony ilyen rövid idő alatt a játékosokkal?
I.M.: A srácok nagyon befogadóak voltak mind rám, mind a módszereimre. Rövid idő alatt kialakult egy remek kapcsolat, pedig korábban egyiküket sem ismertem.

BFKA: Milyennek ítéled meg a játékosok felkészültségét?
I.M.: Kiváló képességűek, és fogékonyak az újdonságokra. Az alapokat megkapták, én pedig igyekszem tovább „csiszolni” azokon a területeken, ahol csak lehet.

BFKA: Hosszútávra tervezel?
I.M.: Nem vagyok vándormadártípus.

BFKA: Miben látod az akadémiai és a nem akadémiai rendszer közti különbséget?
I.M.: Számtalan dologban. A BFKA-nál minden adott. Mind játékosállományilag, mind eszközök, mind a háttér tekintetében. Csak a munkára kell figyelni, nem pedig azon izgulni, hogy épp tudunk-e edzeni esetleg egy órát, legalább egy félpályán. Itt, ha egy órát szeretnék edzeni, akkor annyit edzünk, ha kettőt, akkor kettőt, ha kondizni szeretnék, akkor kondizunk. A programot természetesen össze kell rakni, aztán csak dolgozni kell.

BFKA: Jó munkát és sok sikert kívánunk a BFKA-nál!